Denne guide indeholder vejledning til hvilke dele, der er nødvendige for at samle lige belysningsskinner og større skinnesystemer til spotlights.

Vi på Xcen arbejder med skinnesystemer fra Global Trac. Det er de mest almindelige 3-fasede skinner i Sverige og stort set alle 3-fasede spotlights fra alle producenter passer i disse skinner.

 

 

ENKEL LIGE SKINNE

Til en enkelt lige skinne kræves det: Skinne af ønsket længde, tilslutning i den ene ende og en afslutning i den anden ende.

Afslutningen er en plastik-plug, som skal side på enderne for at sikre, at folk ikke får stød, hvis de rører ved enderne af skinnerne.

Inde i forbindelsen sidder der en en terminal, hvor forbindelsesledningen tilsluttes. Enten en tilslutningsledning med plug-in-stik eller en ledning til en fast forbindelse. I begge tilfælde skal det være en jordet forbindelsesledning.

Skinnerne kan skæres til den ønskede længde. Skal man for eksempel kun bruge 3,5 m skinne, kan man købe 2 stk 2 m skinner og skære den ene til 1,5 m og herefter forbinde de to skinner med en sammenkobling. Fordelen ved at bruge 2×2 m belysningsskinne i stedet for en 4 m skinne er, at 4 m skinner er meget dyre at sende med et fragtselskab.

OPHÆNGTE SKINNER MED WIRE

Vi tilbyder et ekstra smart wirekit for en nemmere montering af ophængte skinner. Den aflange cylinder låser automatisk wiren, og du behøver derfor ikke at rode med skruer osv, for at låse wiren til den længde, du gerne vil have.  Det er bare at trække i wiren til den ønskede længde.

  1. Træk wiren gennem et loftbeslag
  2. Skru cylinderen fast på skinnen gennem et forboret hul i midten af skinnen
  3. Træk wiren gennem cylinderen
  4. Skru fastgørelsen til loftbeslaget fast i loftet
  5. Skru loftbeslaget fast i fastgørelsen
  6. Træk wiren i cylinderen til den ønskede længde

KOBLINGER TIL STØRRE SKINNESYSTEMER

I større lokaler, som f.eks. butikker, vælger man ofte at opbygge et støtteskinnesystem, som dækker hele lokalet. Det rækker at have en tilslutning i den ene ende. I de andre ender opsætter man 90 graders L-koblinger eller T-koblinger osv, for at opbygge et net af skinner, som dækker lokalet på den ønskede måde. Billedet nedenfor giver et overblik over alle delene i Tracs skinnesystem.

ANBEFALEDE AFSTANDE

Nedenfor er et par anbefalede afstande at sætte skinner på:

Højde: Minimum 2,80 til butiksspotlights. Gerne 3–>3,2 m. Op til 3,5 m fungerer godt. Fra væggen i butikken: montér skinnen 1 m-1,2 m væk fra produkter

Butiksfacader: Så tæt på vinduet som muligt, så spotlights peger skråt indad. Man vil ikke have, at spotlights lyser ud mod dem, som kigger ind igennem butiksvinduet.

ADAPTER OG KROG

Nogle gange ønsker man at tilslutte lamper og andre elektriske apparater, som ikke har tilslutninger som er tilpassede 3-fasede strømskinner, til sine belysningsskinner. Til det fås der et tilbehør som er en 3-faset adapter, hvor man tilslutter ledningen fra den ønskede lampe eller apparat.

Man kan vælge en trækaflastning til adapteren for f.eks. at holde en lampe oppe. Alternativt kan man vælge at montere en krog i skinnerne. Krogen er også et standardtilbehør til Global trac skinner.