Guide - Vælg de rigtige downlights

Guide – Vælg de rigtige downlights

Her hos Xcen arbejder vi udelukkende med kvalitetsbelysning, og vi har et nøje udvalgt varesortiment. Vores downlights anvendes bl.a. i butikker, restauranter og på hoteller. Vi har naturligvis også udvalgte downlights i vores sortiment, som passer ind i det private hjem.

Se alle vores LED downlights her  

Mellemstore downlights til loftet


Indbygningsspots er en meget almindelig installation i private hjem, på hoteller og restauranter. Til dette formål anbefales de mellemstore downlights, som giver et fint lys. Vælg desuden gerne en model, der er dæmpbar, så lyset kan varieres.

Et passende kraftigt og dæmpbart LED-spotlight til loftet er DL-2017. Modellen er helt indkapslet, så den kan installeres direkte i isoleringen. Dette downlight kører på 230V, og det er således ikke nødvendigt med en transformator, da lyset nemt tilkobles via en koblingsboks. Endnu en fordel ved dette armatur er, at lyskilden er udskiftelig, så man nemt kan skifte til en GU10 LED-pære med en anden lysfarve eller spredningsvinkel.

Indkapslet downlight DL-2017

Et andet godt alternativ er vores produktnyhed Quick Gyro. Det er et af de bedste spots på markedet til indbygning i loftet. Gyro-funktionen bevirker, at lyset kan vendes i alle retninger. Spotlightet er endvidere flot, giver meget lys, er dæmpbart og super nemt at installere. LED-spotlightet Quick Gyro kommer inkl. driver og en smart koblingsboks med store huller til installationsrøret, hvilket gør montering og installering ligetil. Se filmen på produktsiden.

Quick Gyro har også en højere IP-klasse (IP44) og kan derfor anvendes både i vådrum og udendørs.

  

LED-spot Quick Gyro

Designspotlights til hoteller, lobbyer og dagligstuer


I vores sortiment finder du også en udvalgt serie med indbygningsspots, som ikke ”gemmer” sig i loftet, men derimod tilføjer noget ekstra. Disse spots fås i fire forskellige udformninger samt i flere farver. Udover det flotte design giver de masser af lys, ligesom de er dæmpbare og kan monteres ganske nemt.

   

Design-downlight Ovi og LED-spot Tubo

Store lofts-downlights og indbygningsspots til almen belysning

I offentlige miljøer såsom hoteller, korridorer, kontorer, skoler m.m. er indbygningsspots et rigtig godt valg til en almen belysning. Til denne type miljøer er det vigtigt med armaturer, som ikke blænder, ligesom man ikke bør have for kraftige spots i loftshøjde. Hvis pladsen tillader det, er det anbefalelsesværdigt med armaturer, der har en større diameter. På den måde spredes lyset fra en større flade og opleves knapt så stikkende, som ellers kan være tilfældet med kraftige downlights, der har en mindre diameter. Et alternativ til runde downlights som almen belysning er LED-paneler til loftet.

Indbygningsspots kan også anvendes til en punktbelysning. Til dette formål anvendes en smallere spredningsvinkel for at rette lyset mod de udvalgte flader. Det kan være alt fra udstillinger til billeder, butiksvarer eller flotte detaljer, som man ønsker at fremhæve. Indbygningsspots i loftet kan med fordel være både vertikalt og horisontalt regulerbare, så lyset kan tilpasses.

Hvert spotlight har sin egen transformator, som tilsluttes en stikkontakt. Det er transformatoren, der styrer, om loftsspottet er dæmpbart eller ej, og hvilken type der understøttes - DALI, 1-10V, fasedæmpning eller SwitchDim. Du finder vores store lofts-downlights her

Hvor mange downlights skal man bruge til almen belysning?

Når man skal finde ud af, hvor mange loftsspots der skal anvendes i det pågældende rum, kan man anvende et lysberegningsprogram. Det udregner, hvor mange downlights der skal benyttes alt afhængigt af loftshøjde, styrke og spredningsvinkel på LED-belysningen. Kontakt os, og så hjælper vi dig meget gerne med lysberegningen for et bestemt lokale.

Skal du montere spotlights i eksempelvis et privat hjem, kan du regne med ca. 1 spot/m (1-1,5 meter mellem hvert spot). Hvert rum og overflade er unik, så sørg for at tilpasse belysningen derefter.

Billede fra en lysberegning, hvor man kan se antallet af lux på de forskellige overflader i et stort kontorlandskab.

Andre lystips til downlights

Farvetemperatur

Vi plejer at anbefale 3000K som standard i de fleste projekter; det giver et friskt, varmhvidt lys, men valget af farvetemperatur afhænger af det, der skal belyses, og hvad lokalet anvendes til. Læs mere om, hvordan man vælger farvetemperatur til sit lokale i vores guide.

Spredningsvinkler

Som tidligere nævnt kan man tilpasse sin belysning ved hjælp af spredningsvinkler. Smallere spredningsvinkler kan med fordel anvendes, når man ønsker at punktmarkere noget eller målrette sit lys. En bredere spredningsvinkel giver et mere jævnt lys i hele lokalet. Se et eksempel herunder.

30-45grader – almindelig spredningsvinkel, som fungerer i de fleste projekter.

20 grader – ekstra smal spredningsvinkel til belysning af mindre overflader fra en længere afstand.

Illustration af en smal og bred spredningsvinkel af lyset fra en lampe

Indbygningsspots i møbler og indretning

I vores sortiment finder du endnu mindre spots, som kan benyttes i møbler og boligindretningen.