At vælge den rette farvetemperatur


Eksempel på
 butiksbelysning, Emporia i Malmø

Når man skal vælge belysning, er det vigtigt at vælge ud fra, hvilken type lokale man har, men også efter, hvad der skal belyses, og hvilken stemning man vil skabe. På billedet ovenfor ses et tydeligt eksempel på, hvordan man kan benytte sig af belysningens farvetemperatur til at skabe en stemning i sit lokale og til at fremhæve produkter på bedste vis. Lokalerne er stort set ens, og begge steder har man benyttet sig af spotlights i loftet, men de opleves helt forskelligt grundet farvetemperaturen.

Hvad er farvetemperatur?

Farvetemperatur er en benævnelse for lysets farvetone, og den måles i Kelvin. 3000K betragtes ofte som standarden, der giver et ”normalt” lys. Med de højere farvetemperaturer får du et koldere, blå lys, og med en lavere farvetemperatur bliver lyset varmere og mere rødligt/gult. Se vores eksempel på en temperaturskala nedenfor.

Det ”normale” lys, som ligger omkring 3000K, er stadigvæk varmt-hvidt, men noget hvidere end det traditionelle glødelampelys på 2700K, som vi er vant til. Et lys på 3000K gengiver farver på en flot måde og passer derfor godt i butikker, der sælger makeup eller tøj, samt til restauranter. Skal du i stedet sælge smykker eller køkkengrej, anbefales der et koldere lys på 4000K.

Effektiv belysning ved hjælp af farvetemperatur

Lysets farvetone påvirker os mennesker på forskellige måder, og ved at bestemme lyskildens farvetemperatur, alt afhængigt af formål og miljø, kan man skabe en effektiv belysning og den helt rigtige stemning. Det er derfor vigtigt at tænke på farvetemperaturen i alle lokaler og miljøer, ikke mindst i butikker. Et lokale med en høj koncentration, hvor der skal udføres en masse arbejde, bør have et koldere lys, som ligger mellem 4000K og 5000K, og som fremhæver kontraster og konturer; et lys, der opkvikker. Til de mere rolige miljøer vælger man ofte 2700K, som giver et mere behageligt lys og skaber et varmere og hyggeligere miljø, som passer godt ind i et hjem. Farvetemperaturer over 5000K kommer hurtigt til at give et blåligt lys, hvilket kan give en lidt kold og steril følelse indendørs.

Xcen hjælper dig med at vælge den belysning, som passer bedst til netop dit miljø. Farvetemperaturen tilpasses for at skabe den ønskede stemning i lokalet og/eller for at fremhæve dine produkter på den bedst muligt måde.